-

Gözden kaçırmayın

37. Ahilik Haftası Törenleri Renklendi37. Ahilik Haftası Törenleri Renklendi

Ahiler Kalkınma Ajansı ve ODTÜ-GÜNAM (Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi) iş birliğinde Fotovoltaik (PV) Panellerin Geri Dönüşümü konusunda yürütülen fizibilite çalışması kapsamında Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Eğitim ve Konferans Salonunda bir çalıştay gerçekleştirildi.

Çalıştayda, ekonomik ömrünü tamamlamış güneş panellerinin döngüsel ekonomi ilkeleri çerçevesinde geri kazanımına yönelik mevcut teknolojilerin ortaya konması, gelişmekte olan teknolojilerin uygulanabilirliğine dair öngörülerde bulunulması, bu yöntemlerin ekonomik açıdan yapılabilirliğinin irdelendiği konular ele alındı. Fotovoltaik Panel Geri Dönüşüm Teknolojilerinin Geleceği, Yeşil Mutabakat ve Döngüsel Ekonomi, Üniversitelerde Yapılan Fotovoltaik Panel Geri Dönüşüm Çalışmaları, Türkiye'de Güneş Paneli Atıklarının Geri Dönüşümü, Güneş Enerjisi Piyasası Odağında Yenilenebilir Enerjinin Gelişimi ve Regülasyonlar, Atık Yönetimi ve Atık İşleme Kriterleri gibi konular üzerinde duruldu.

Çalıştayda konuşma yapan Vali Cahit ÇELİK ise Niğde'nin güneş enerjisi bakımından öne çıkan illerden olduğunu belirtirken, Niğde ve yakın bölgelerde büyük GES projelerinin hayata geçirileceğini ifade etti. Vali ÇELİK, güneş panellerinin uzun vadede geri dönüşümünün bir sorun haline gelebileceğini vurgulayarak, ülke olarak yenilenebilir enerjiye yönelik ciddi yatırımlar olduğunu ve Niğde'nin bu potansiyelini daha iyi değerlendirmek istediklerini belirtti. ODTÜ-GÜNAM Başkanı Prof. Dr. Raşit ÇELİK ise güneş panellerinde değerli malzemeler kullanıldığına dikkat çekerek, panellerin ömrünü tamamlayıp ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurguladı. Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir VAROL ise geri dönüşüm konusunda ihtisaslaşan Niğde'nin proje için seçildiğini belirtti ve çalışmanın bölgesel ve ulusal düzeyde bir platform oluşturmayı hedeflediğini açıkladı.