-

Gözden kaçırmayın

37. Ahilik Haftası Törenleri Renklendi37. Ahilik Haftası Törenleri Renklendi

Orta Anadolu ve Kapadokya'nın ilk köyü olarak bilinen Aşıklı Höyük'te, Amerika, Hollanda ve Fransa'dan uzmanlar tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmaları devam ediyor. Aksaray'ın Gülağaç İlçesine bağlı Kızılkaya Köyü'nde bulunan höyükte yapılan çalışmalar, bölgenin tarihine ışık tutan bir medeniyetin izlerini ortaya çıkarmayı hedefliyor.

1989 yılından bu yana kesintisiz olarak sürdürülen kazılar, neolitik dönemin yaşam biçimini araştırıyor. Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Gülağaç Kaymakamı Şeyma Polat Balak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ve uzmanlar, Aşıklı Höyük kazı alanını ziyaret ederek kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Vali Kumbuzoğlu, kazılar sırasında bulunan bir kafatasında yapılan inceleme sonucunda beyin ameliyatı yapıldığının tespit edildiğini ve bu nedenle Aşıklı köyünün ilklerin köyü olarak kabul edildiğini belirtti. Ayrıca, kazı alanında bulunan tarihi eserlerin Aksaray Müzesi'nde sergilendiğini ifade etti.

Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurcan Kayacan, Uluslararası bir proje kapsamında çalışmaları sürdürdüklerini ve 2024 yılında tarihi Aşıklı köyünün en üst tabakasında kazı çalışması yapacaklarını açıkladı. Amerika, Hollanda ve Fransa'dan katılan uzmanlarla birlikte çalışan Kayacan, 11 bin yıl öncesine dayanan bu neolitik köyün neden terk edildiği sorusuna odaklandıklarını belirtti.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güneş Duru ise Aşıklı Höyük'ün Kapadokya bölgesinde kerpiç mimarisinin ilk kez kullanıldığı bir bölge olduğunu söyledi.

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, daha sonra Demirci Beldesi Büyük Deller kazı alanını ziyaret etti. Kazı alanında yapılan incelemeler sonucunda turizm potansiyeli taşıyan birçok kazı alanının bulunduğunu ve bu alanların turizme hizmet vermesi için çalışmaların yapılacağını belirtti.