-

Gözden kaçırmayın

Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi: Tarih ve YenilikAnkara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi: Tarih ve Yenilik

Sagalassos Antik Kenti’nde, Kuzeybatı Heroon’un orta kısmında, neredeyse bire bir ölçekte yontulmuş “dans eden kızlar frizi” yer alıyor. Bu friz, on üç adet dans eden kızın bir arada durduğu ve birinin zither (kanuna benzeyen bir çalgı) çaldığı bir sahneyi tasvir ediyor.



Friz, Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Sagalassos Antik Kenti ise Türkiye'nin Burdur ilinde bulunmaktadır.



Friz, MÖ 10 – MS 10 yıllarına tarihlendirilmektedir. Kuzeybatı Heroon ise İmparator Augustus döneminde inşa edilmiş ve 2000-2010 yılları arasında özgün taşları kullanılarak yeniden ayağa kaldırılmıştır.



Heroon adı verilen bu yapılar, kent halkından hayırsever kişileri onurlandırmak amacıyla inşa edilen küçük anıtlardır. Bu özel yapı da Sagalassos’un seçkin bir ailesinden genç bir kimse için yapılmıştır.



Bu kişinin kimliği tam olarak bilinmemektedir, çünkü arkeologlar anıta ait bir yazıt bulamamışlardır. Ancak kazılarda, bu kişi için yapılmış devasa mermer bir heykelin parçaları bulunmuştur. Heykel, 2,5 metre yüksekliğinde ve Dokimeion mermerinden yapılmıştır.



Heroon, 15 metre yüksekliğinde, 7,80 x 8,50 metrelik bir podium üzerine inşa edilmiş bir yapı olarak ayrıntılı bir işçilikle dikkat çekmektedir. Zamanla, bu yapı MS 400 civarında yeni inşa edilen sur duvarları ile birleştirilmiş ve bir kule gibi kullanılmıştır.



Sagalassos Antik Kenti’ndeki bu eşsiz yapı ve friz, hem tarih hem de kültürel miras açısından büyük bir öneme sahiptir.