-

Gözden kaçırmayın

Sagalassos Antik Kenti'nde Bulunan Dans Eden Kızlar FriziSagalassos Antik Kenti'nde Bulunan Dans Eden Kızlar Frizi

Kuruluşun Tarihçesi

Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, 1963 yılında Sıhhiye’deki Zafer Meydanı’nda kurularak sanatseverlerle buluşmaya başlamıştır. Kuruluşun 1967’ye kadar ilk müdürü, Türk resim sanatında öncü isimlerden Ressam Cemal Bingöl olmuştur. Bingöl, bu periodda galeriyi sanat alanında önemli bir merkez haline getirmiştir. 1967 yılında Osman Zeki Oral galeri müdürlüğüne atanmış ve 1990 yılına kadar bu görevi sürdürmüştür.

Kültürel Dönüşüm

1971’de, kültür işlerinin Millî Eğitim Bakanlığı’ndan ayrılıp yeni kurulan Kültür Bakanlığı’na bağlanmasıyla galerinin yönetimi de Kültür Bakanlığı’na geçmiştir. Bu süreç, kurumu daha geniş bir çerçevede yeniden yapılandırma fırsatı sunmuştur.

Yeni Mekân ve İlk Sergi

2024 yılı itibarıyla Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Başkent Millet Bahçesi içindeki tarihi tavla binasında restore edilerek sanatseverlerle buluşmak üzere hazırlanmıştır. Bu yeni mekânda açılan “Bir Mekân - İki Ressam” sergisi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi ile özel koleksiyonlardan alınan eserlerle oluşturulmuştur. Serginin amaçlarından biri, Türk resim sanatı tarihinin önemli temsilcilerini anmak ve bu sanatçıların Ankara’daki etkilerini vurgulamaktır.

Ziyaret Bilgileri

Sergi, 30 Ocak 2025 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Bu etkinlik, sanatseverlerin yanı sıra, sanat tarihine ilgi duyanlar için de önemli bir fırsat sunmaktadır.