-
Bazı programlara katılmak üzere İlimize gelen Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Sayın Ebubekir Gizligider, Valiliğimizi ziyaret ederek Valimiz Murat Sefa Demiryürek ile görüştü.
Valilik ziyaretinin ardından Toki Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğretmenlerimizle bir araya gelindi. Sayın Valimiz ve Sayın Bakan Yardımcımız, öğretmenler arasında düzenlenen yemek yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini takdim etti. Öğretmenlerle birlikte okul bahçesine Valiliğimizce başlatılan ağaçlandırma projesi kapsamında "24 Kasım Öğretmenler Günü" vesilesiyle fidan dikimi gerçekleştirildi.
Okuldaki programın ardından Kırşehir Şeker Fabrikası Genel Müdürü Yavuz Erence'ye ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaretin ardından, Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Ebubekir Gizligider'in katılımıylarıyla düzenlenen 'Tarımsal Üretim Planlaması Toplantısı'nda tarım ve hayvancılık sektörünün temsilcileri ile bir araya gelindi.
Sayın Bakan Yardımcımız tarafından, tarımda yeni dönem stratejilerinin çiftçilerimize anlatıldığı toplantı, ilimizde tarımsal kalkınmaya yönelik desteklemelerin iyi anlaşılması ve uygulanması açısından bir fırsat oldu.
Programda konuşan Valimiz Murat Sefa Demiryürek, "Tarım, sadece bir geçim kaynağı değil aynı zamanda ülkemizin gelişimine yön veren en önemli temel dinamiklerden birisidir. Toprağı işleyerek emeği üretime dönüştüren çitçilerimiz, ekonomimizin ve sofralarımızın güvencesidir. Bu sebeple çiftçilerimizi desteklemek sadece tarım sektörünü güçlendirmek değil aynı zamanda ülkenin ekonomik ve sosyal istikrarını da sağlamak demektir. Nitekim bu amaçla, çiftçilerimizin iklim değişiklikleri, piyasa dalgalanmaları ve küresel belirsizliklerden minimum seviyede etkilenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yeni bir dönem başlatılmış, Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli hayata geçirilerek uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda;
- İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yılı (2025-2027) kapsayacak şekilde açıklanmış ve üreticilerimizin üretim sezonu öncesi bilgilendirilmesi sağlanmıştır. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklanmıştır. Bitkisel üretim yapan ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticiler destek alabileceklerdir. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecektir. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacaktır. Kamu kuruluşları tarafından ıslah elden milli tohumla üretim yapan ilave destek alacaktır. Destek tutarları, girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecektir. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacaktır. Böylece çiftçilerimiz planlı üretime yönlendirilecek ve plansız üretimin getirdiği birtakım olumsuzlukların önüne geçmiş olacağız. Ülke genelinde üretim planlaması kapsamında 13 stratejik ürün belirlenmiş, ilimiz için bu ürünlerden yem bitkileri grubu ile 8 tanesinin (arpa, aspir, buğday, dane mısır, mercimek, nohut, patates, yağlık ayçiçeği) uygun olduğuna karar verilmiş ve planlama kapsamına alınmıştır. Su kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla münavebeli ekim zorunlu hale getirilmiştir. Böylelikle ilimizde tarımsal arazi varlığımızın %76'sı (2.676.000 da) planlama kapsamına alınmıştır. Tarımdaki bu yeni üretim modeli çiftçilerimizin işini kolaylaştıracak, dış etkenlerden daha az etkilenerek az maliyetle daha yüksek verim elde edebileceklerdir."
Yorumlar
Yorum Yap