-

Gözden kaçırmayın

Kırşehir'de Engelli Vatandaşlara İş İmkanı SağlanacakKırşehir'de Engelli Vatandaşlara İş İmkanı Sağlanacak

Osmanlı dönemine ait ve Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Barış Sarayı'na hediye edilen Hereke halısı, Aksaray'da tamamlanan restorasyon işlemlerinin ardından geri gönderilmek üzere hazırlanıyor. Halının idaresini sağlayan Carnegie Vakfı ile Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, 161,5 metrekarelik ve 700 kilogram ağırlığındaki halı geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Aksaray Müzesi'ne getirilmişti. Burada yapılan incelemelerin ardından halı, restorasyonu ünlü Aksaray Sultanhanı'nda gerçekleştirilmesi için götürülmüştü.

Bugün, yapılan titiz çalışmaların ardından tamamlanan restorasyon süreci sonrasında halının teslim töreni düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve diğer ilgili bürokratların katılımıyla gerçekleştirilen törende, halı ile ilgili bilgiler paylaşıldı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Alpaslan, yaptığı konuşmada, 100 yılı aşkın süredir barışın sembolü olarak tarihe tanıklık eden halının özenle tamamlanan restorasyon çalışmasıyla yeniden hayata döndüğünü belirtti. Aynı zamanda Türkiye sınırları dışında bulunan en büyük el dokuma halısı olma özelliğine sahip olan Hereke halının restorasyon sürecinin bilim ve geleneksel el sanatlarının bir araya geldiği titiz bir çalışma ile tamamlandığının altını çizdi.

Alpaslan, halının restorasyonu sırasında orijinal iplik türleri ve renklerinin analiz edilerek doğal yöntemlerle canlandırıldığını ve halının dijital ortamda detaylı hasar tespiti için 280 eşit parçaya bölündüğünü belirtti. Ayrıca, halının en yoğun hasarların insan trafiği ve mobilya kullanımı nedeniyle oluştuğu tespit edildi. Restorasyon sürecinde doğal boyaların ve Türk düğümü tekniğinin kullanıldığını ifade etti.

Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Wijnands, halının Türkiye ve Hollanda'nın ortak tarihine tanıklık ettiğini belirterek, restorasyon sürecinin tamamlanarak halının evine dönecek olmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

Aksaray Valisi Kumbuzoğlu ise Sultanhanı'nın önemli bir halı restorasyon merkezi olduğunu vurgulayarak, Dolmabahçe Sarayı, TBMM, Beyaz Saray ve İngiltere Kraliyet Sarayı gibi birçok önemli merkezin tarihi halılarının Sultanhanı'nda asıllarına uygun bir şekilde restore edildiğini belirtti. Ayrıca, halının Türkiye dışındaki en büyük halı olma özelliği taşıdığını ve Türk-Hollanda dostluğunu sembolize ettiğini söyledi.