-
Bazı basın-yayın organlarında yer alan iddialara göre, "AB fonlarının Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belli vakıf ve derneklere tahsis edildiği" öne sürülmektedir. Ancak bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Türkiye Ulusal Ajansı, 2004 yılından itibaren vatandaşlara yurt dışında eğitim, staj ve gönüllülük gibi olanaklarla bireysel ve mesleki gelişim imkânı sunmaktadır. Bunun yanı sıra, ajans, kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yurt dışındaki ortakları ile birlikte yürüttükleri projelere hibe desteği sağlamaktadır. Bu kapsamda, 2004 yılından bu yana 39 binden fazla projeye hibe tahsis edilmiş ve 630 binden fazla vatandaşa yurt dışında gelişim fırsatı sunulmuştur.
Erasmus+ Programı dahilinde tahsis edilen fonların kullanımından bahsedilecek olursa, fonların yaklaşık yüzde 46'sı üniversiteler tarafından, yüzde 23'ü meslek liseleri tarafından, yüzde 15'i okullar tarafından, yüzde 11'i gençlik kuruluşları tarafından ve yüzde 5'i ise yetişkin eğitimi ile ilgili kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır. Dolayısıyla, fonların belirli vakıf ve derneklere tahsis edildiği iddiası doğru değil.
Türkiye Ulusal Ajansı'na sunulan tüm başvurular, ajans dışında bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirilmektedir ve fon almaya hak kazanan projeler yine bu uzmanlar tarafından belirlenmektedir. Desteklenen projeler, Avrupa Komisyonu'nun belirlediği kurallara uygun olarak ve Komisyon'un denetiminde gerçekleştirilir.
Bu iddiaların yanlış olduğuna dikkat çekilip, kamuoyunun bu tür asılsız iddialara itibar etmemesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Yorumlar
Yorum Yap